Voordelen:

Luchtverwarming is een zeer goed, comfortabel en zuinig systeem, met heel wat mogelijkheden.
Uiteraard ervan uitgaand dat het verwarmingssysteem wordt aangelegd volgens de installatie richtlijnen, maar dat geldt voor ieder ander systeem.
 
Hoe beter de woning geïsoleerd wordt, hoe interessanter het wordt om een luchtverwarmingsinstallatie te laten installeren.


Vergeet echter niet, GEEN ENKEL SYSTEEM is zonder nadelen.
 
Luchtverwarming geeft een behaaglijke, gelijkmatige temperatuur, en voorziet het huis voortdurend van verse lucht. Ook in de zomer is het aangenaam toeven in huis want de installatie kan eveneens voor koeling worden ingezet. Drie functies in één dus. Hoe werkt luchtverwarming nu eigenlijk, en zijn er ook nadelen verbonden aan dit systeem?
 
Hoe werkt luchtverwarming?
Een luchtverwarmingsinstallatie zorgt voor een constante luchtcirculatie door het hele huis. De aangezogen lucht wordt verwarmd in de verwarmingsketel en wordt vervolgens door een stelsel van weggewerkte kanalen ingeblazen. Zo dringt langzaam en geruisloos de warme lucht de verschillende kamers van het huis binnen via de inblaasroosters die er zijn geïnstalleerd. De lucht wordt daarna opnieuw aangezogen, gefilterd en opnieuw opgewarmd. Door dit geïntegreerd ventilatiesysteem wordt een optimaal binnenklimaat gecreëerd met de juiste relatieve luchtvochtigheid.

Verbruik
Luchtverwarming is een uiterst zuinig, comfortabel en snel reagerend systeem en biedt heel wat voordelen:
  1. De warme lucht mengt zich met de reeds circulerende lucht, waardoor zowel warme als verse lucht zeer gelijkmatig worden verspreid.
  2. Wanneer de luchtverwarmer niet brandt maar alleen circuleert en ventileert, schakelt het systeem uit zuinigheidsoverwegingen terug naar een lager toerental.
  3. Dankzij een warmteterugwinapparaat (WTW) dat in het luchtverwarmingssysteem is ingebouwd, kan 90 tot 95% van de afgevoerde warmte worden gebruikt om nieuwe lucht te verwarmen. Ventileren op deze manier kost nauwelijks energie en levert een flinke gasbesparing op.
  4. Op de wisselende vraag naar warmte wordt zonder vertraging gereageerd. De lucht wordt immers direct verwarmd, zonder water als medium. De korte opwarmtijd wordt gecombineerd met een hoog thermisch comfort;
  5. Er wordt permanent geventileerd en er wordt geen tocht gegenereerd.
 
Toepassing
Net als vloerverwarming valt dit systeem moeilijk toe te passen bij verbouw omdat de luchtkanalen in de kruipruimte en/of in de wanden moeten worden ingebouwd of omtimmerd, waardoor u deze omtimmeringen in het zicht houdt. De keuze voor luchtverwarming is dus vooral aan de orde voor wie op het punt staat een nieuw huis te bouwen. Luchtverwarming is ook enkel geschikt voor goed geïsoleerde woningen.
 
Comfort
  1. De opwarmtijd is kort en je kan de temperatuur heel nauwkeurig regelen. Je hoeft dus overdag niet te verwarmen als er niemand thuis is.
  2. Het systeem voert steeds verse en gefilterde lucht aan.
  3. Optimale verspreiding van de warmte: de warmte die binnenkomt via zuidgerichte ramen of van de openhaard kan via luchtverwarming gelijkmatig door de hele woning verdeeld worden;
  4. Omgekeerd kan ook koele lucht uit de kelder gebruikt worden om de leefruimtes in de zomer af te koelen.
  5. Gemakkelijk om met droge lucht af te rekenen door het plaatsen van een centrale luchtbevochtiger. 
  6. Zelfs zonder ramen te openen kan je verluchten, ook via warmterecuperatie als je dat wil.
  7. Omdat de luchtcirculatie vloeiend verloopt, is de werking van het verwarmingssysteem nauwelijks merkbaar.
  8. Eenvoudig uit te breiden met koeling. De apparatuur kan zodanig afgesteld worden, dat wanneer in de zomer de (kamer)-temperatuur een bepaalde waarde overschrijdt, automatisch op airco wordt overgeschakeld. info koeling klik hier
  9. Door het gebruik van lucht als geleider van warmte in plaats van water omzeil je het gevaar van bevroren en gesprongen leidingen.
  10. Luchtjes en dampen uit keuken en badkamer worden direct naar buiten gevoerd via een aangebrachte ventilatie.
 
Esthetiek
Bij nieuwbouw bespaar je met luchtverwarming heel wat ruimte: je hoeft immers geen verwarmingselementen (radiatoren of convectoren) plaatsen. Bij luchtverwarming zitten er enkel kleine roosters in de muur, de vloer of het plafond. De kanalen kunnen in de vloeren, tussen de wanden, tegen het plafond in de kelder of in de verloren ruimte in de nok van het dak worden weggewerkt.


Onderhoud
Belangrijk is dat de filters regelmatig worden schoongemaakt en vervangen. Filters vervangen moet ongeveer één keer per jaar gebeuren, schoonmaken gebeurt best om de twee maanden, afhankelijk van waar je woont. Als je dicht bij de snelweg of een industriepark woont, gebeurt dit best vaker. Ook is het aan te raden een onderhoudscontract jaarlijks af te sluiten bij een specialist op dit gebied, EconVice kan u hierbij  adviseren. 
 

Duurzaam
Met het nieuwe bouwbesluit en daaraan verbonden regels betreffende isolatie en ventilatie, is het zeer interessant om een luchtverwarmingsinstallatie te laten plaatsen.
Een direct gestookte Luchtverwarming kan natuurlijk op uw gasleiding worden aangesloten, maar sinds enige tijd worden luchtverwarminginstallaties ook op duurzamere energiebronnen aangesloten zoals, warmtepompen, zonneboilersystemen en zelfs elektrisch elementen met Photo voltais zonnepanelen en kan zelfs de gasmeter en het vastrecht hiervan verdwijnen.

 
Direct- Indirect
Voor luchtverwarming kan dat op 2 manieren, direct- gestookt (gas) en indirect- gestookt (water).
Bij Direct- gestookt (gas) gaat men alleen de lucht opwarmen en moet men voor Sanitair Warm Water naar andere mogelijkheden uitzien.
Indirect- gestookt heeft men al warmwater ter beschikking en kan men dan ook via boiler of warmtewisselaar zorgen voor sanitair warm water.
Welk kiezen ...
Dat heeft met verschillende factoren te maken en is voor iedereen anders.
Prijs, comfort eisen, wensen, leefgewoonten enz.


Vakbekwame installateur(s)
Los van deze materie is het van groot belang dat er een degelijke studie is gemaakt van de juiste keuze door een vakbekwame installateur, die in zijn ontwerpberekening voldoende toevoer- en retourroosters, kanalen van voldoende grote, daardoor lage luchtsnelheden heeft zowel in de kanalen als aan de roosters en daardoor ook zo weinig mogelijk geluid geproduceerd wordt.
 
Filtering
Uiteraard is het van groot belang dat er goed gefilterd wordt en dat deze door de bewoners het filter eens in de maand wordt uitgezogen/gereinigd zodat het juiste comfort blijft behouden, dit is een vaak voorkomend euvel ... van ik wist niet dat er een filter in zat. Door een vuil filter kan het gasverbruik ook toenemen en daar zit u niet op te wachten.
Heeft u een nieuw filter nodig?
bestel hier!

Met luchtverwarming van Brink Climate Systems heeft u een aantal belangrijke voordelen:
  1. Gezond en comfortabel leef- en werkklimaat.
  2. Eén geïntegreerde installatie voor verwarming, koeling én ventilatie.
  3. Geen storende leidingen en radiatoren, dus ruimtewinst en een grote vrijheid van inrichten.
  4. Optimaal binnenmilieu door continue ventilatie en luchtfiltering.
  5. Geen water, maar directe verwarming van lucht. 
  6. Lage kosten door een heel hoog rendement. 
  7. Eenvoudig uit te breiden met free-koeling of topkoeling.
  8. Korte opwarmtijd en daardoor een hoog thermisch comfort.
  9. De constante luchtcirculatie verdeelt warmte van andere energiebronnen zoals zoninstraling gelijkmatig over het hele gebouw. 
  10. Behoud van de gebouwconstructie door gecontroleerde en continue ventilatie.
  11. Goed te combineren met warmteterugwinning.
 
Voor het maken van een afspraak bel 0513 - 677713.