Onlangs hebben wij EconVice Nederland in Leeuwarden aan de Rixtwei een oude direct gestookte Brink B-8MD luchtverwarmer vervangen door een indirect gestookte Elan SWB luchtverwarmer met een Brink HRE 28/24 combiketel. 

In de oude situatie stond er een oude Brink B-8MD gekoppeld met een Brink Renovent WTW-unit en voor de warmwatervoorziening een Fasto badgeiser.

 

Op de plaats van de oude directgestookte Brink luchtverwarmer is nu een indirect gestookte Brink Elan SWB luchtverwarmer gemonteerd die door de nieuwe Intergas HRE 28/24 (CW4) cv-zijdig wordt aangestuurd, deze combinatie werkt perfect en zorgt voor een aangename comfortabele warmte in de woning d.m.v. de modulerende regeling van de cv- combiketel en de temperatuurgestuurde systeemventilator van de BRINK Elan SWB luchtverwarmer.

 

De oude Brink Renovent is vervangen door een mechanische ventilatiebox met draadloze afstandsbediening met een 3-standen schakelaar in keuken en badkamer.

Doordat dit type woning nogal al wat problemen heeft gehad meteen al bij de nieuwbouw, zolas grote vochtproblemen en woning en hierdoor niet warm te krijgen. Heeft men in de jaren 80 de woning flink aangepast en zijn in alle raamkozijnen ventilatieroosters geplaatst.

Nu bij vervanging komen wij dat weer tegen en hebben besloten geen nieuwe WTW te her-plaaatsen, vooral doordat de woning meer dan voldoende ventilatie heeft via de roosters in de raamkozijnen.

Tevens zit er een supletie (verse lucht van buiten) aansluiting onder de dakpannen die ook nog weer verversing binnenbrengt. Waarom geen nieuwe WTW zult u zich afvragen dat is toch veel energiezuiniger? Ja dat is waar, maar in deze situatie zoals de ventilatie is aangebracht geeft een nieuwe Renovent WTW totaal geen rendementsbesparing en voegt ook niets extra toe aan het comfort. Om in deze woning een goedwerkende WTW-unit aan te brengen dienen alle roosters die destijds in de kozijnen gemaakt afgesloten te worden, er zal een aanpassing in het huidige (afzuig) kanalensysteem moeten worden gemaakt, deze voldoet lang niet meer aan de hiervoor geldende installatie voorschriften van deze tijd.

Zodat wij hieruit opmaken dat de aanpassing met een nieuwe WTW-unit zoveel extra bouwkundige kosten met zich meebrengt dit niet is aan te bevelen.

 

Onderstaand de 4 slechtste punten van de bestaande WTW-installatie.

  1. De oude WTW zat voor 85% dicht met stof en vuiligheid, die hierdoor al minstens 10 jaar nooit goed gefunctioneerd heeft.
  2. De gemotoriseerde wasemkap in keuken was ook op het systeem aangesloten, waardoor er twee motoren tegen elkaar in draaien, en tevens alle vuiligheid in de wisselaar van de WTW blijft hangen.
  3. Slecht onderhoud gepleegd in de afgelopen jaren
  4. In alle raamkozijnen zitten ventilatie roosters, een rendement verbetering zal hier dus door alleen de WTW-vervangen nooit worden behaald.

In de oude wasemkap hebben wij de motor verwijderd zodat het systeem nu naar behoren kan functioneren.

 

Onderstaand oude en nieuwe situatie;